söndag 30 oktober 2011

Favoriter i köket


Jag har svårt att identifiera mig med mitt kök. Det har en liten matplats, är mörkt och opraktiskt och därmed inte alls den husets mittpunkt som jag önskar att det var. Jag tillbringar också mycket tid i mitt kök och därför hade jag önskat ett mer trivsamt sådant. Så när det nya temat i Fabriken blev klart gjorde jag inte direkt vågen men antog självklart utmaningen.


I mitt kök är det alltså inte planeringen och lösningarna som gör att det ändå känns ganska trivsamt. Istället har jag satsat på detaljerna. I min värld är loppisprylar bästa sättet att skapa genuin hemtrevnad. Och går de dessutom att använda i vardagen är det desto bättre. Mina kakburkar innehåller för närvarande hemgjorda biscotti och käckebröd. "Hafregrynen" används varje dag till morgongröten och risgrynen blir lyxig helgfrukost lite då och då.


I den lilla vägghyllan trängs mina teburkar och kristallmobilen har hamnat i fönstret för närvarande. Det som är kul med att fotografera sitt hem är att man genom kameralinsen blir medveten om hur det verkligen ser ut. Eftersom jag alltid frossar i färger på ett ofta mer instinktivt än genomtänkt sätt, så har jag exempelvis aldrig tänkt på att mitt kök domineras av blått, turkost och grönt.

Det var favoriterna i mitt kök. Nu tycker jag att du ska kika på övriga bidrag hos Fabriken.

lördag 29 oktober 2011

DIY Halloween: Apelsinlykta


Jag har sett den här typen av lyktor på bland annat Pinterest. När jag sedan upptäckte att apelsinerna jag köpt var så fullkomligt överbesprutade med gifter att det kändes som om munnen hade frätskador, då slog jag slag i sak. Snacka om att återvinna skräp - jag kunde inte ens ge apelsinerna till hönsen, så hemska var de. Men som lyktor blev de ju ganska fina, även om jag inte tror att hållbarheten är jättelång. Eller också är den det - "tack vare" alla gifterna...


Skär toppen av en apelsin.


Gröp ur innandömet. Jag tog först en kniv och skar ut det mesta. Apelsinklyftor har ju en hinna omkring sig som sitter kvar i skalet när fruktköttet är urgröpt. Jag tog tag i hinnorna vid kanten vid öppningen och drog loss dem så att skalet blev rent och torrt.


Med en vass kniv är det ganska enkelt att skära ut den dekoration man vill ha på lyktan. I locket skar jag ut en stjärnformad öppning.



Det blev två pumpaansikten och en med stjärnor.


Jag rekommenderar att ha lyktorna utomhus, eftersom lågan är så pass nära locket att det därför börjar lukta rostad apelsin efter ett tag.
.

fredag 28 oktober 2011

Önskar er en kuslig helg!


Dimman låg tjock en morgon när jag lämnade sonen i skolan. Alldeles intill ligger kyrkan med sin kyrkogård. Jag vandrade runt där en bra stund med min kamera. Det är så vackert och fridfullt där och dimman gjorde att omvärlden kändes overklig och frånvarande.


I helgen är det barnkalas och Halloween som gäller för hela slanten i den här familjen. 

Vad ska du göra i helgen?

.

torsdag 27 oktober 2011

Spiselkransen


Jag brukar dekorera spiselkransen efter årstider och högtider. Höst och Holloween bjuder in till många fina möjligheter. Jag är väldigt förtjust i prydnadspumpor, mycket på grund av deras starka färger men också för alla fantastiska former och varianter som finns.

Höst på min spiselkrans betyder pumpor, ekollon, kastanjer och höstlöv, och självklart massor av lyktor och tända ljus. Fladdermusmobilen ger lagom med halloweenkänsla men också lite rörelse och dimension.

.

tisdag 25 oktober 2011

Presenter


Till mina fina vänner i Gnesta bakade jag biscotti med kardemumma, en underbar spröd skorpa som jag blivit fullständigt besatt av på sista tiden. Ett par sådana och en god kopp te och kvällen har nått sin fulländning. Det bästa är nästan att barn och karlar inte tycker att de är så märkvärdiga, så man får ha dem för sig själv.


Av en bit tapet gjorde jag en påse enligt samma beskrivning som när jag gjorde papperslyktorna häromdagen. Denna gång använde jag limpistol eftersom tapet är ganska styvt och därför behöver lite starkare grejer.


Sötaste pysselprinsessan fick äntligen vintagediademet, som jag gjorde med henne i åtanke hela tiden. Det är så roligt när saker når sina rätta ägare. Och ingen kunde vara finare än hon i det diademet. En beskrivning över hur du gör det och blommorna finns här.
.

fredag 21 oktober 2011

Ha en fartfylld helg!


Idag åker jag och pojkarna till finaste vännerna i Gnesta. En lagom lång och spännande tågresa för två inte så världsvana lantisgossar. Vi har laddat med godis, pennor och pysselböcker, och självklart presenter till värdarna. Nu ser jag fram emot ett par sena vuxenkvällar med långa samtal och gott vin med en väldigt kär vän.

Vad ska du göra i helgen?

DIY Halloween: Glödande lykta


Nästa vecka ska min halloweenpumpa få komma upp ur källaren och bli en lykta, men fram tills dess vill jag ändå ha det där varma oranga ljuset som just pumpalyktor ger. Att färga papper genom att spreja dem med akrylfärger har blivit en ny favorit för mig. Det var så jag gjorde Halloweenlyktorna i form av papperspåsar. Pappret får så fantastiska skiftningar och marmoreringar. Det tar lite tid innan det torkar, pappret blir lite sladdrigt och det är en del kladd, men slutresultatet är helt klart värt det.


Fyll en sprayflaska med lite vatten och droppa i akrylfärg tills du fått önskad kulör. Denna gång sprejade jag ett A3-papper med gul färg först. När det gula hade torkat sprejade jag med orange färg.


Därefter klädde jag insidan av en lykta med pappret och stoppade ner en ljusslinga med ledlampor. För ett svagare ljus kan man sätta ett gravljus i lyktan (som i den allra översta bilden).


.

torsdag 20 oktober 2011

DIY Halloween: Papperslyktor * Paper lanterns


Återigen ett Halloweenpyssel med inspiration från Staterna. Där säljer de papperspåsar i olika färger - treat bags - inför Halloween. Det är säkert möjligt att hitta den typen av påsar här i Sverige också, men om det skulle misslyckas så kan man vika sina egna papperspåsar istället. Jag använde vita A3-papper som jag sedan färgade genom att spreja påsarna med två olika nyanser av akrylfärg. Enklare är att skaffa gula A3-papper så att du bara behöver spreja påsarna en gång med orange färg.

I made these paperbags myself, but of course you can use White paper treat or lunch bags.


Du behöver en stomme att vika pappret runt. Jag använde en otroligt bra bok, men en papperskartong eller liknande går ju också bra.

I folded the paper around a really good book.


Det viktiga är att pappret når omlott och att stommen är så tjock/djup att en glasburk med värmeljus eller ett gravljus får plats. Jag använder oftast gravljus utomhus eftersom de brinner så länge.

The important thing is that the paper bag is large enough for a tea light in a glass container.


Vik botten på samma sätt som när du slår in ett paket.

Fold the base as if you are wrapping a gift.



Papperspåsen är användbar till mycket mer än bara som Halloweenlykta, exempelvis som finpåse när du ger bort biscotti med kardemumma.

You can also use this tutorial to fold a pretty paper bag.


Fyll en sprayflaska med vatten och droppa i akrylfärg tills du får önskad nyans. Spreja på påsarna. Jag gjorde även en variant med höstlöv som var tänkta att lämna ljusa avtryck. Det blev ganska lyckat även om färgen letade sig in under några av löven.

Fill a spray bottle with wather and pour some acrylic paint in, till you get the color you desire. Spray on the paper bags.


 Jag målade svarta fladdermöss på en av påsarna utifrån den här mallen.

I painted black bats on one of the paper bags, using this template.




På en annan klistrade jag bokstäver...

I glued on some letters...


Lägg sand i botten på varje påse, så att de inte blåser iväg. Viktigt att tänka på är att dessa lyktor aldrig ska användas inomhus på grund av brandrisken.

Pour some sand in every bag, or they will be blown away by the wind. 


I förgrunden syns lövkorgen med ljusslinga.

I front of the lanterns you can see a glimps of the wire basket with autumn leaves and ligths.
.

tisdag 18 oktober 2011

DIY Halloween: Fladdermusmobil


Fladdermöss är så fina att dekorera med i Halloweentider. Man ser dem ofta i amerikanska inredningsreportage och bloggar. Jag hittade en perfekt mall på små söta fladdermöss i två olika storlekar hos Martha. Utifrån dem gjorde jag en mobil som jag har hängt vid murstocken ovanför vår öppna spis.


Skriv ut mallen och klipp ut de två fladdermössen. Rita av dem på ett svart papper. Jag gjorde sex stora och sju små fladdermöss.


Mitt svarta papper var ganska tjockt så därför rispade jag tre raka linjer i pappret med en sax kring fladdermusens kropp, så att det blir enklare att vika till den. Då får du en mer tredimensionell fladdermus.


Jag trädde en svart sytråd genom varje fladdermus, med en knut på under sidan av kroppen.


Jag knöt fast fladdermössen i en gren. För att få upplevelsen av en stor svärm så skaffade jag en gren med många klykor och knöt alla fladdermöss på olika höjd. För att skapa en illusion av avstånd mellan fladdermössen så knöt jag de mindre fladdermössen närmare grenen, så att de ser ut att vara ännu högre upp i luften än de större fladdermössen.


Slutligen är det dags för upphängningsanordningen. Fäst tre långa bitar fisklina på tre olika ställen i grenen. Håll upp mobilen i luften och justera längderna på fisklinorna, tills mobilen hänger som du vill ha den. Knyt en knut med en ögla i ändan att hänga upp mobilen i.
.

söndag 16 oktober 2011

DIY: Lysande höstkorg


Vad lyxigt det är när man kan gå ut i trädgården och bokstavligen ösa upp högar av vackert dekorationsmaterial. Denna gång talar jag om höstlöv. Vi har flera olika träd på vår tomt men de flestas löv blir bruna och torra väldigt fort. Lönnlöven tillhör dock undantagen och dem har vi också ganska gott om. 


Igår fyllde jag en gammal ståltrådskorg med lönnlöv. 


 Runt om insidan av korgen stoppade jag ner en ljusslinga med ledlampor. 



 Ett enkelt sätt att skapa vacker utomhusbelysning så här i höst- och halloweentider.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...