söndag 31 juli 2011

DIY: Vägskyltar


Tuppen har länge klagat över att det är för rörigt och otryggt på vår gård. Det far runt fyrhjulingar, bilar och traktorer utan någon som helst ordning och detta gör hönorna väldigt oroliga. Så när jag såg Denices superfina vägskyltar med bra beskrivning förstod jag att jag hade hittat en lösning på trafikproblemet.

 
.

fredag 29 juli 2011

Päronens friggebod


Historien om mina föräldrars husbygge är lite som sagan om Guldlock, eller den kan i alla fall bli det. Under hela vintern och våren har mina föräldrar bott i en lite friggebod på tomten där de ska bygga sitt stora hus. Men innan de kan bygga det stora huset måste de bygga ett garage med lägenhet ovanpå, dit de ska flytta när deras nuvarande hus är sålt. I lägenheten ska de bo tills själva boningshuset är färdigt. Lilla Björn (friggeboden), Mellanstora Björn (lägenheten) och Stora Björn (huvudbyggnaden).

Friggeboden kommer bli perfekt för mig och mina systrar att bo i när vi kommer och hälsar på med våra familjer. Just nu står vår mysiga husvagn där men den är inte så kul att bo i på vinterhalvåret. Det är väldigt charmigt med compact living och barnen älskar det. Min mamma älskar sin lilla bod och jag kan tänka mig att det måste vara en sån lättnad att leva litet och enkelt under en period, när man i nästan tre decennier bott i ett stort hus fullt av grejer.

.

onsdag 27 juli 2011

En hamsters största lycka


Idag har jag saftat och syltat hela dagen. Som en äkta husmor har jag känt mig när jag tillbringat hela dagen i köket. Efter att ha plockat nästan tio liter svarta vinbär häromdagen var jag ju till slut tvungen att ta hand om skörden. Jag brukar mest göra saft på vinbären, men denna gång gjorde jag även lite sylt som är god att ha i filmjölken.

Eftersom jag fryser det mesta av saften fick jag rensa en del i frysen. Där låg rabarber och jordgubbar så därför blev det en stor sats rabarber- och jordgubbssylt samt Hildas goda rabarbersaft.


Svart vinbärssaft
2 l svarta vinbär
6 dl vatten
6 dl socker per liter avrunnen saft

Vinbären behöver inte repas. Koka upp vattnet och lägg i vinbären. Låt koka i 10 minuter eller tills de avgivit sin saft. Kläm sönder bären mot kanten eller med en potatisstöt. Häll i saftsil och låt självrinna. Själv kan jag aldrig låta bli att pressa ur lite med händerna vilket ger mer men lite grumligare saft, samt ganska fula naglar...

I detta läge brukar jag hälla saften i mjölkpaket klädda med plastpåsar som jag knyter igen och ställer i frysen. Sen tillsätter jag sockret allt eftersom jag tinar upp den igen. Allt för att spara plats i min knôkfulla frys. Men om du vill göra allt på en gång gäller detta:
Mät upp saften i kastrullen och häll i rätt mängd socker. Koka upp och skumma av. Häll i rena, torra och varma flaskor.


Rabarber- och jordgubbssylt
1 liter rabarber skuren i centimeterlånga bitar
1 liter jordgubbar
1 dl vatten
3 dl syltsocker
3 dl strösocker

Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull tillsammans med vattnet och koka i cirka 15 minuter. Tillsätt sockret och koka i ytterligare 10 minuter. Eftersom jag inte vill ha stora bitar och jordgubbar och rabarber i min sylt så brukar jag mosa sönder dem med min potatisstöt. Skumma av. Fyll ända upp i rena, varma burkar (jag brukar värma lock och burkar i ugnen på ca 100 grader eller fylla dem med hett vatten från vattenkokaren).

måndag 25 juli 2011

Vilka är ni?


 Jag ska snart vara med i ett kul sammanhang som jag än så länge inte kan avslöja. Men i samband med detta uppstod frågan vilka jag skriver för? Självklart har jag min egen föreställning om det men kanske är ni en betydligt mer blandad skara än jag kan föreställa mig. Jag är bara så oerhört tacksam och smickrad över att så många besöker mig och är intresserad av det jag skriver och gör.

Så om du har lust får du gärna skriva ner några rader om vem just du är och 
varför du besöker min blogg. 
.

söndag 24 juli 2011

En sån dag


Idag ska jag dricka te och läsa spökhistorier. Vädret känns utmärkt för det. Dessutom har mannen varit bortrest i en vecka, men kom hem igår så nu vågar jag ta fram sommarskräckisarna som jag beställde hem för ett tag sedan. Bor man på landet i kanten av en enorm skog och med avlägsna grannar känns det onödigt att utmana sina mer vidskepliga sidor när man är ensam med barnen. För sen måste man ju tassa ut i skymningen och stänga till hönsen och då gäller det att kunna stänga ute fantasierna som gärna kommer smygande.

Vad har du för bokprojekt i sommar?

lördag 23 juli 2011

...

© Lille maison

Idag går mina tankar till Norge och alla berörda av det fruktansvärda som har hänt där.

fredag 22 juli 2011

Ljuskrona i sommarskrud


Jag brukar dekorera min ljuskrona i smide utifrån årstid. I veckan hade vi lite vänner på besök och då passade jag på att ta ut ljuskronan i trädgården. Jag dekorerade den med ormbunkar, rallarros och rölleka. Det gick väldigt enkelt att sticka in bladen och blommorna eftersom jag hade kvar min vårdekoration, som består av flätade kvistar från bland annat röd kornell. Att ha ljusen tända visade sig dock vara svårare,  eftersom minsta vindpust blåste ut dem.

onsdag 20 juli 2011

Trappan om kvällen


Levande ljus är alltid vackert, oavsett årstid. Just nu arbetar jag med min uteplats så därför får lyktor och ljus pryda trappen så länge. Men när uteplatsen väl är klar får de nog flytta över dit. Jag älskar min marockanska lykta och ångrar att jag inte köpte den mindre modellen när jag fyndade denna på Hemtex rea förra sommaren. Någon som vet var man kan köpa liknande i år? Stenen i betong med ljuslyktan, inspirerad av indiska tempelstenar, är också en favorit liksom lyktan i form av ett lusthus.

tisdag 19 juli 2011

Kvällsdopp


Så fort vädret blir vackert åker vi ut till västkusten och tomten där mina föräldrar bygger hus. Vi har ställt vår lilla husvagn där och på båtvagnen har vi havsekan som tar oss ut till kobbar och skär. Eller så tar vi bara stigen genom skogen ner till badplatsen i samhället intill. Där finns en fin brygga där man kan fiska krabbor och en vit byggnad med omklädningsrum där de som är blyga kan välja herr- eller damavdelningen när de ska dra på sig badkläderna.

.

måndag 18 juli 2011

Om tålamod och kreativitet


Ibland kan man bara inte vänta. Fast man borde. I vissa fall kan inte ens den egna erfarenheten och självförvärvade visdomen stoppa en. När jag kommer in i ett kreativt flow vill jag bara vidare, fortsätta. Jag vill inte vänta på att färgen torkar eller betongen härdar. Jag vill se resultatet, jag vill vidare. Det är lite som när man blir förälskad, känslorna tar över och man struntar i konsekvenserna. Då går saker ibland itu, bokstavligen.

Igår kväll, ett dygn efter att jag gjutit betongplattorna och barnen somnat gott i sina sängar var jag bara tvungen att gå ut och försöka vända ut en av plattorna ur formen. Jag ville så gärna veta hur de blivit, hur avgjutningen från löven såg ut. Och så gick plattan i bitar, sex stycken närmare bestämt. Jag kunde inte ens bli arg, för jag visste nästan innerst inne att det skulle hända. När jag kände på betongen var den inte på långa vägar härdad. Varför jag inte kollade det innan jag tippade ut plattan vet jag inte. Eller jo, det var ju för att känslorna som tog överhanden!


Jag vet inte hur jag ska göra med den. Kanske gräver jag ner den som trampsten ändå. Avgjutningen från eklöven blev i alla fall vackra.
.

söndag 17 juli 2011

Rosa


Med visst missmod antog jag Ida Susannes utmaning och gav mig ut i hemmet för att hitta rosa detaljer. Rosa är inte min favoritfärg, om jag säger så. Har aldrig varit, kommer aldrig att bli. Men några detaljer hittade jag.


På min papperskarusell finns en hel del rosa. Sex And The City-boxen har jag lånat av min syster, kanske är det fusk att ha med den? Nagellacket köpte jag faktiskt tidigare i veckan. För rosa passar trots allt väldigt bra ihop med en klädsam solbränna.
.

Torkad fläder


De sista fläderblommorna torkar jag inför höstens mörka kvällar.  En liten känsla av sommarens värme och doft får jag när jag brygger te på de torkade blommorna. Extra gott med en sked honung och ett stänk citron.

lördag 16 juli 2011

En underbar dag


Idag har varit en perfekt dag. Jag och pojkarna har varit ute hela dagen och grejat. Jag har påbörjat Projekt Uteplats och till det har jag bland annat gjutit trampstenar i betong. Vädret var perfekt, soligt men inte supervarmt. Vi avslutade dagen med ett kvällsdopp och nu sitter barnen och kollar på Sommarlov med lördagsgodiset i högsta hugg.

Trampstenarna gjöt jag i trälådor från stormarknaden, den sorten som de brukar få utländska jordgubbar levererade i. I botten lade jag olika blad och löv och nu är det bara att ha tålamod och vänta. Betong är så kul! Imorgon bär det nog av till byggvaruhuset för att inhandla lite mer. Men klåfingriga katter undanbedes!

Grissini och foccacia


Släktkalaset i söndags var ett knytkalas och mitt bidrag var bröd till soppan. Jag bakade grissini med sesamfrön och flingsalt samt foccacia med fetaost, rosmarin och flingsalt. Båda recepten var i grunden från Leila. Båda bröden var uppskattade av såväl ung som gammal och är perfekta så här på sommaren till sallader och grillat.
.

fredag 15 juli 2011

Min mors trädgård


Mina föräldrar bor i ett hus från 1920-talet med en underbar, lummig trädgård som min mor har skapat och återskapat under 28 år. Snart ska de sälja huset med dess vackra trädgård för att bygga ett nytt hus på västkusten. Där håller de redan på att bygga upp en ny trädgård, trots att själva boningshuset inte existerar ännu. De lämnar en fyrkantig helt plan villatomt på 1000 kvm för en enorm naturtomt med bergsknallar, vild kaprifol och vindpinade ekar. Och det kommer bli helt fantastiskt.

torsdag 14 juli 2011

Blåbärsrutor


Nu har min semester börjat och eftersom jag hoppas på många lata dagar på stranden och fikastunder med familjen i trädgården så har jag och barnen börjat baka för fullt. Jag vill inte hålla på att köpa en massa kexpaket hela tiden så jag har till och med bakat småkakor, trots att jag tycker det är svårt och inte särskilt roligt.

Igår bakade jag dock blåbärsrutor, efter tips från en kollega. Jag gjorde bara en vanlig vetedeg med mycket kardemumma i. När degen hade jäst delade jag den på två lika delar. Den ena delen kavlade jag ut och lade i botten på en långpanna. Över skivade jag lite smör och strödde sedan ut blåbär, cirka 1 liter. Sen strösslade jag över 1 dl strösocker.
Av den andra deghalvan rullade jag långa tunna rullar och lade som ett galler över blåbären, cirka 7 stycken på varje längd. Pensla med ägg och grädda på 225 grader i 15-20 minuter. Sikta florsocker över de uppskurna bitarna.

tisdag 12 juli 2011

Fläder-och jordgubbssaft


I år testade jag en ny variant av flädersaft som blev mycket uppskattad av familjen: fläder- och jordgubbssaft. Smaken blir lite mildare med jordgubbar i saften, inte så syrlig som vanlig flädersaft, utan mer åt det fruktiga hållet. Ingen av dem tar över men färgen på saften är helt fantastiskt. Så i år blev det faktiskt bara denna variant av flädersaft.

Jag brukar alltid frysa min flädersaft, eftersom den så lätt jäser. Två fördelar med det är att man kan dra ner på sockermängden och inte behöver använda konserveringsmedel.
När jag fryser in saft använder jag 0,5 liters PET-flaskor eller tomma mjölkpaket. Mjölkpaketet klär jag invändigt med en plastpåse. Knyt igen plastpåsen när saften är påfylld och häfta ihop kartongens öppning. Mjölkpaket är praktiska eftersom de är praktiska att packa i frysen. Tänk på att inte fylla ända upp när du ska frysa saften, eftersom den expanderar en aning i frysen.
I reeceptet nedan är sockermängden redan minskad för att saften ska frysas. Den saft du inte fryser häller du på flaska och förvarar i kylen.

Fläder och jordgubbssaft
2 liter jordgubbar, cirka 1 kg
40 blomklasar från fläder
50 g citronsyra
4 små ekologiska citroner
2 liter vatten
15 dl socker

Dag 1:
Lägg jordgubbarna i en hink eller en stor kastrull och mosa dem med potatisstöt eller liknande. Lägg flädern ovanpå och strö över citronsyran. Skiva citronerna i tunna skivor och lägg överst. Koka upp vattne och socker och rör tills sockret löst sig. Häll den heta lagen över jordgubbarna, flädern och citronerna. Täck med lock eller plast och ställ kallt (jag brukar ställa det på golvet i vår källare).

Dag 4:
Sila allt igenom en silduk. Slå på flaska och ställ i kyl eller lägg i frysen.
.

söndag 10 juli 2011

Sommarfest


Idag träffades släkten hemma hos mina föräldrar. Tre generationer samt hundar och ingifta på mammas och pappas terrass. Det är sista gången vi ses allihop i det huset jag växte upp i. I augusti ska det säljas och mamma och pappa flyttar ut till Västkusten permanent.

Mamma serverade en mustig fisksoppa och vi andra bidrog med något ytterligare till bordet. Jag hade bakat grissini och foccacia, syster hade svängt ihop skaldjurskrustader och laxrullar och kusinen hade med sig åtta liter enorma jordgubbar. En härlig dag med mycket prat och skratt samtidigt som fyra sysslingpojkar lekte tillsammans i trädgården.

fredag 8 juli 2011

DIY: Pyntad kruka


I krukan på trappan till ytterdörren har jag planterat zinnia och hög tagetes. Men eftersom det ser lite futtig ut så här i början så gjorde jag lite dekorationer för att det skulle bli lite mer, medan vi väntar på den riktiga showen. Ett litet förband skulle man kunna säga.


Fyra blomsterpinnar i kanten på krukan. Sen band jag fast ett pärlband som jag köpt på loppis. De små glaskulorna ser ut som små lyktor. Fågeln i mitten har jag fått av min kära mor.


.

onsdag 6 juli 2011

DIY: Klänning med virkade detaljer


Jag har haft ett antal små virkade dukar i olika färger liggande ganska länge nu. Jag köpte dem eftersom de är så underbara men hade ingen direkt plan för dem. Igår nästade jag fast två stycken på en grå trikåklänning, som kändes lite tråkig. Blir perfekt att ha på släktkalaset på söndag.

måndag 4 juli 2011

Engelsk trädgårdsresa: Detaljer


Att skapa en engelsk trädgård känns lite övermäktigt, men alla detaljerna kan man ju inspireras av. Har ännu inte vågat mig på buxbom, vet inte riktigt om jag har tålamodet att vänta på dem. Men de här små träden är ju så fina.


Den här typen av solur - där din skugga är visaren - såg vi i flera trädgårdar.




Ett tempel i grova stockar och med hjorthorn som dekoration. Vackert vet jag inte, men effektfullt.



De här stenarna tycker jag är så underbara. När jag först såg denna vackra spiral tänkte jag att det där är ju inte så svårt att göra. Men hur ofta hittar man perfekt runda stenar?
.

lördag 2 juli 2011

Jordgubbs- och rabarberpaj


Jordgubbar och rabarber är en oslagbar kombination. Idag gjorde jag en smulpaj innehållande detta perfekta äktenskap.

Jordgubbs- och rabarberpaj
150 g rumsvarmt smör
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 liter jordgubbar
0,5 liter rabarber i bitar
 0,5 dl strösocker att strö över

Arbeta ihop smör, socker, mjöl och havregryn till en smulig deg. Lägg hälften i en pajform och platta till. Lägg på jordgubbar och rabarber, strö över sockret och täck med resten av degen. Grädda på 175 grader i cirka 30 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

fredag 1 juli 2011

Önskar er en blomstrande helg!


 Nu har jag bara en arbetsvecka kvar, sedan är det sommarlov för mig också. Visserligen har jag en väldigt kreativ och inspirerande arbetsplats, men också med ett mycket stort ansvar. Nu längtar jag efter en period där det är vädret och inte veckodagarna som styr vad man ska hitta på. Jag fantiserar om utflykter till havet när det blir värmebölja och långa, tidskrävande syprojekt när åskan rullar in och regnet vräker ner.

Vad har du för sommardrömmar?


.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...