torsdag 8 september 2011

Skördeglädje


Jag är visserligen inte någon stor odlare, men jag har turen att ha andra omkring mig som är desto duktigare. I helgen kom mannen hem med ett lass grönsaker från sina föräldrar. Bara rödbetorna var helt fascinerande, i samma storlek som kålrötter. En vacker bukett med rosenskära i olika rosa nyanser fanns också nedstoppad bland alla bönor, squach och mangold. Gråpäron hittar jag mängder i mina föräldrar. Lök och vaxbönor har jag fått av en kollega och ute i landet har vi i alla fall potatis och morötter. Kan man känna sig annat än rik?

Igår gjorde jag en vegetarisk middag av alla härliga gåvor, med flera olika små rätter. En av dem var ostpanerade skivor av squach. En riktig hit.



Ostpanerad squach
En stor squach
2 ägg
Riven ost (jag valde en vällagrad präst)
Ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader. Skär squachen i centimetertjocka skivor. Värm en stekpanna med en klick smör i. Häll upp ströbröd i en djup tallrik. Vispa upp äggen i en annan tallrik och doppa varje squachskiva i äggröran. Strö därefter på lite riven ost på ena sidan, lägg den med ostsidan neråt i ströbrödet och tryck till. Lägg mer ost på ovansidan och vänd ytterligare en gång i ströbröd. Stek på medelvärme tills skivorna är gyllenbruna. Glöm inte att salt och peppra. Lägg skivorna i en ugnsfast form på bakplåtspapper och grädda i ugn i cirka 15 minuter.

5 kommentarer:

  1. Jisses vilka stora rödbetor.
    Ostpanerad squach låter jättegott måste prova med de gula som finns kvar i grösakslådorna.

    SvaraRadera
  2. Åh, det där såg ju riktigt gott ut. Nu är mina squash slut för i år men jag kan ju köpa mig squash och göra sådana skivor! :)

    Ha en härlig fredag!

    SvaraRadera
  3. Det där ser gott ut! Alltid bra med nya squashrecept - det kryllar av oftast av squash som jag inte vet vad jag ska göra av. Har förresten gett dej en award på min blogg - gillar din blogg, och du får gärna haka på leken om du har lust! :)

    SvaraRadera
  4. Åh, närproducerat och härligt höstig skörd.
    Här på balkongen får vi ju nöja oss med smultron och tomater, men längtar efter att kunna ha en trädgård att skörda.
    Du har ett litet award att hämta på min blogg.
    Ha en riktigt härlig Fredag,
    Kram Malin

    SvaraRadera
  5. Visst är det härligt med alla färska och nyskördade grönsaker! Squash är precis en sån godsak som jag har odlat i år. Den är tacksam och ger ifrån sig en jämn ström av små goda gröna frukter. Brukar också göra ostpanerade, men brukar steka dem färdigt i stekpannan. Men ska absolut testa ditt recept :o)

    Må så gott!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...