söndag 4 september 2011

Italiensk kalljäst bröd


Natten till idag provade jag att kalljäsa ett italienskt bröd som jag brukar baka ganska ofta. Efter en timme hade vi två härliga nybakade limpor till söndagsfrukosten. Brödet är enkelt och blir härligt segt och smakrikt, särskilt om man använder ekologiskt mjöl.

Italienskt bröd
25 g jäst
5 dl vatten
cirka 8 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 tsk salt
1 msk honung

Lös jästen tillsammans med salt och honung. Häll i vattnet som ska vara kallt och du vill kalljäsa degen över natten. Vill du baka samma dag ska vattnet vara fingervarmt. Blanda i råg- och vetemjöl och arbeta degen i maskin i 5 minuter. Degen ska vara ganska lös och trådig. Strö över lite mjöl och täck med plastfolie. Ställ i kyl om det ska kalljäsa, låt annars jäsa i rumstemperatur i cirka en timme till dubbel storlek.
Töm ut degen på mjölat bakbord och dela i två avlånga delar utan att knåda. Vrid varje del några varv och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda i 10 minuter och sänk därefter temperaturen till 175 grader och grädda i ytterligare 25 minuter.
.

4 kommentarer:

 1. Visst är det gott med egenbakt bröd. Jag gör ofta kalljästa bröd och de blir riktigt goda tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Det ser otroligt gott ut! Vet inte varför vi bakar så lite bröd. Mannen hade en brödperiod när det blev bröd rätt ofta. Önskar mig en sådan helst före jul :)

  Ha en fin söndagkväll!
  Kram Cecilia

  SvaraRadera
 3. Det var ca 4 dk för lite mjöl? Bara jag som hade det så?
  Monika Svensson

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...