onsdag 29 juni 2011

DIY: Fågelbad/skulptur i betong


 Idag är det min tur att ta över stafettpinnen i slutspurten av Stinas pysselstafett


Jag gör det med en beskrivning av hur man gör skulpturer i betong och i detta fall visar jag hur man gör ett fågelbad i formen av en stiliserad fågel. Fågelbadet tar två dagar att göra. Materialet som behövs är:

Finbetong
Vatten
Kycklingnät (hönsnät fungerar också)
Tidningspapper
Eventuellt ståltråd

Dag 1:Börja med att göra själva formen/stommen till skulpturen. Den görs av kycklingnätet, som på detta vis även fungerar som armering. Jag börjar alltid med huvudet när jag gör en djurform,  i detta fallet fågelns näbb och huvud. Sen fyller jag huvudet med bollar av tidningspapper, det ska vara ganska packat. 

På ryggen gör jag en sänka och bygger upp kanter genom att klämma till nätet och stoppa in tidningspapper där också. Jag avslutar med stjärten. 

Räcker inte första biten nät till hela formen är det bara att lappa på med mer. Jag brukar fästa ihop med nätets egna små ståltrådar men man kan givetvis även klippa ståltråd och binda ihop med också.


Till slut är hel formen klar. Då ska hela utsidan vara täckt av nät. Innan jag stänger den har jag fyllt den ordentligt med tidningspapper. Anledningen till att det ska vara tätt packat med tidningspapper är dels för att den ska hålla formen, dels för att det inte ska gå åt hur mycket betong som helst. Den kommer bli ordentligt tung ändå!

Nu är det dags att blanda betongen som ska vara något tjockare än när man gjuter i exempelvis formar. En konsistens som tjock gröt är en nära nog beskrivning. Detta eftersom du ju ska kunna lägga på betongen utan att den rasar av. Följ beskrivningen på förpackningen i första hand. Känns blandningen för lös är det bara att blanda i mer av det torra.Betongen läggs på i minst två lager. Du måste använda händerna så ett tips är att använda plasthandskar. Första lagret är viktigt att pressa in genom maskorna på nätet och in under nätet. Gör likadant på hela formen, utom på botten. Botten gör man andra dagen. När ett lager är på är det lagom att lägga på nästa. Tidningspappret drar åt sig fukten i betongen vilket gör att den får en torr yta ganska fort. Det gör det lättare att lägga på andra lagret.

Det gäller att ha tålamod under hela processen och inte bli stressad. Det finns ingen risk att betongen härdar så att det blir förstört. Får du inte till det på hela ytan första dagen kan du lappa dagen efter, även om det bästa är att göra hela ovansidan på en gång eftersom allt då får samma färg och struktur.

Skulpturen bör ha ett betonglager på minst 0,5 cm utanpå nätet, gärna 1 cm på de ställen där det är möjligt. Blir kanterna runt själva badet för låga är det bara att lägga på extra av betongen där.När du tycker att det räcker med betong blöter du händerna och slätar till ytan.

Dag 2:

 Gör ny betongblandning, inte så mycket denna gång. Lägg fågelbadet upp och ned och täck botten med betong. Låt härda i ett dygn.


Tips: Betongen härdar bättre och blir mer hållbar om man sprayar/sprutar vatten på den under härdningsprocessen. När jag gör sådana här stora objekt brukar jag vattna dem med vattenkanna när betongen har stelnat.

12 kommentarer:

 1. Wow vilket jobb! Den blev ju jättefin och jag hade aldrig kunnat gissa att det är så det går till att göra en sådan skulptur. Alltid lär man sig något nytt! :)

  Jag önskar dig en fortsatt fin dag!

  SvaraRadera
 2. Så kul idé! En sådan söt liten fågel!
  Ha det bra!
  Ullis

  SvaraRadera
 3. Ursöt! :) Det är synd att jag inte har trådgård bara.

  SvaraRadera
 4. Tjusig pippi!! :-D Och vad många grejer det ser ut som att du gjorde samtidigt. :-)

  Tack för en bra beskrivning och för att du var med i pysselstafetten!! :-)

  SvaraRadera
 5. Vilken häftig grej! Tack så hemskt mycket för en superbra tutorial! Har en säck betong i förrådet som jag inte börjat leka med än, men snart så :-)

  SvaraRadera
 6. I love this! You are so talented; you are good at almost everything!!!

  SvaraRadera
 7. Que lindo! Vou tentar fazer! Obrigada!

  SvaraRadera
 8. You need personal informations from companies,family and friends that will better your life and you need easy access without them noticing just contact james or you’re financially unstable or you have a bad credit score, he will solve that without stress,he and his team can clear criminal records without leaving a trace and can also anonymously credit your empty credit cards with funds you need,all these are not done free obviously but I like working with James and his team cause they keep you updated on every step taken in order to achieve the goal and they also deliver on time,I tested and confirmed this I’m still happy on how my life is improving after my encounter with him ,you can send a mail to premiumhackservices@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Thanks for all the tips mentioned in this article! it’s always good to read things you have heard before and are implementing, but from a different perspective, always pick up some extra bits of information. 토토사이트

  SvaraRadera
 10. This is really helpful post, very informative there is no doubt about it. I found this one pretty fascinating.
  경마
  온라인경마

  SvaraRadera
 11. These type of articles keeps the users interest in the website. I found this one pretty fascinating and it should go into my collection. I am Impressed. Please keep going to write more content… 바카라

  SvaraRadera
 12. Before Commenting, I wanna say thank you for providing this great information. I feel too good to read it this awesome blog. Keep sharing this type of content. 사설토토

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...