onsdag 18 april 2012

Havrebaguetter


De enklaste och godaste bröden hittar man i Anna och Fanny Bergenströms matböcker. Det är av dem jag lärt mig att inte ha så mycket mjöl i degen, använda mindre jästmängd och inte knåda. Dessutom kör de nästan alltid med knepet att först utsätta brödet för riktigt hög temperatur i 10-15 minuter för att sen sänka under resten av baktiden. På så vis får man en härlig skorpa och brödet reser sig så vackert.

Annas havrebaguetter

25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2,5 dl havregryn
10-10,5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och rör ihop med salt och honung. Häll på vattnet, därefter havregrynen och sist mjölet. Arbeta ihop till smidig deg. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under duk i 1-2 timmar.
Värm sen ugnen till 250 grader. VÄnd ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte! Ska med degskrapa 4 delar och forma dem till långa baguetter. Lyft över dem till en plåt med bakplåtspapper och vrid dem i "spiral". Grädda i 15 minuter, sänkt därefter till 150 grader och grädda ytterligare 15 minuter.
.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker om att baka bröd med honung i. Det får en så fyllig smak! Det här receptet ska jag prova........så fort jag här kök igen!

    SvaraRadera
  2. Mmm, så gott. Här är det snart dags att baka bröd igen. Kanske ska testa denna sort :)

    Så kul med din bröllopsblogg. Jättefin! :)

    Jag önskar dig en härlig helg!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...