tisdag 12 juli 2011

Fläder-och jordgubbssaft


I år testade jag en ny variant av flädersaft som blev mycket uppskattad av familjen: fläder- och jordgubbssaft. Smaken blir lite mildare med jordgubbar i saften, inte så syrlig som vanlig flädersaft, utan mer åt det fruktiga hållet. Ingen av dem tar över men färgen på saften är helt fantastiskt. Så i år blev det faktiskt bara denna variant av flädersaft.

Jag brukar alltid frysa min flädersaft, eftersom den så lätt jäser. Två fördelar med det är att man kan dra ner på sockermängden och inte behöver använda konserveringsmedel.
När jag fryser in saft använder jag 0,5 liters PET-flaskor eller tomma mjölkpaket. Mjölkpaketet klär jag invändigt med en plastpåse. Knyt igen plastpåsen när saften är påfylld och häfta ihop kartongens öppning. Mjölkpaket är praktiska eftersom de är praktiska att packa i frysen. Tänk på att inte fylla ända upp när du ska frysa saften, eftersom den expanderar en aning i frysen.
I reeceptet nedan är sockermängden redan minskad för att saften ska frysas. Den saft du inte fryser häller du på flaska och förvarar i kylen.

Fläder och jordgubbssaft
2 liter jordgubbar, cirka 1 kg
40 blomklasar från fläder
50 g citronsyra
4 små ekologiska citroner
2 liter vatten
15 dl socker

Dag 1:
Lägg jordgubbarna i en hink eller en stor kastrull och mosa dem med potatisstöt eller liknande. Lägg flädern ovanpå och strö över citronsyran. Skiva citronerna i tunna skivor och lägg överst. Koka upp vattne och socker och rör tills sockret löst sig. Häll den heta lagen över jordgubbarna, flädern och citronerna. Täck med lock eller plast och ställ kallt (jag brukar ställa det på golvet i vår källare).

Dag 4:
Sila allt igenom en silduk. Slå på flaska och ställ i kyl eller lägg i frysen.
.

4 kommentarer:

 1. Åh så gott det lät då!

  SvaraRadera
 2. Så gott! Har testat det tidigare, men i åt blev det bara vanlig flädersaft, men det är ju inte dumt det heller. Jag har tidigare år även provat att att blanda fläder, rabarber och lime, det blev också supergott!
  Jag har inte varit så aktiv, varken vid bloggen eller datorn, så nu får jag ta och titta igenom dina senaste inlägg.
  Ha det bra!
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 3. Med tanke på att jordgubbssaft är sommarens godaste saft och flädersaften är sommarens nästa godaste saft, enligt mig, så måste ju detta vara en fantastisk kombination :)

  SvaraRadera
 4. Åh vad gott och vilka fina flaskor, och etikett!!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...