fredag 13 januari 2012

DIY: iPhone-skal decoupage


Jag har ärvt min mans iPhone och eftersom hans svarta läderfodral kändes lite för manligt beställde jag hem lite färggladare skal. Ett var i silikon och två i ganska tunn hårdplast. Min tanke med de två sistnämnda var att testa att göra decoupage på dem. Nu har jag gjord det första, ett rött som jag fick för en billig penning. Så här i efterhand kan jag konstatera att det bästa är att använda ett vitt skal, åtminstone om man vill att bilden ska behålla sina färger. Nu lyser det röda igenom på sina ställen. Min telefon är en iPhone 3 och med sin bulliga, runda design misstänker jag att det är enklare att göra decoupage på deras än på de nya 4:ornas.


Först de klassiska före- och efterbilderna.


Rita av skalet på ett papper och klipp ut ett hål i pappret utifrån linjerna.


Klipp en ram på 1-2 cm runt om hålet. Välj en fin servett och använd pappersramen för att avgöra vilken del av motivet som du vill ha på skalet.


Låt ramen ligga på servetten och klipp runt om den. Ta bort alla lager av servetten så att bara det tunnaste med det utvalda motivet finns kvar. Pensla decoupagelim på större delen av skalets utsida. Lägg försiktigt på servetten och släta ut den med hjälp av en pensel doppad i decoupagelim. 
Tänk på att det är väldigt lätt att fastna och därmed peta loss fastklistrad servett, så därför rekommenderar jag att man gör det hela i omgångar - exempelvis en kant åt gången - och låter det torka emellan. På så vis har man någonstans att hålla utan att riskera att förstöra.


När utsidan är helt torr viker man in resterande servett runt kanten och limmar fast på insidan. På så vis får man en snygg kant. Det lilla hålet för kameralinsen och det avlånga hålet på sidan täckte jag först med servett. När allt annat var klart och torrt stack/skar jag hål, tryckte in pappret genom hålen och klistrade fast det på insidan.


När decoupagelimmet torkat lackade jag med ett halvmatt/blankt lack. Eftersom jag inte fick bort alla små veck på servetten blev ytan nästan läderartad och fick en närmast antik känsla. Att den röda originalfärgen lyser igenom förstärker det intrycket.
.

10 kommentarer:

 1. Härligt! Bra tips, borde defintivt fixa nåt sånt till min tråkiga telefon.

  SvaraRadera
 2. Tycker det blev fint och gör inget alls att det röda lyser igenom lite :)

  SvaraRadera
 3. Mycket snyggt!! Man kan kanske göra det på baksidan o behålla den mer neutrala kanten framtill så att inte fotona tar ton av skalet?!
  Ha en fin helg!
  Kram Cecilia

  SvaraRadera
 4. Vilken bra idé!

  Vi pratade om det häromdagen faktiskt...att det finns inte många roliga skal till iphonar. Det är tråkigt att inte kunna uttrycka sin personlighet mer med en sån pryl som man har med sig hela tiden.

  kram Carina

  SvaraRadera
 5. Blev väldigt fint, och fint att det röda lyser igenom, väldigt smart ide ,och så blir det ju verkligen personligt
  ha en bra dag

  SvaraRadera
 6. Men sicken ide, hur kom du på den?
  Fräckt som sjutton blev det i alla fall:)
  Kram Annika

  SvaraRadera
 7. Roligt! Tack för tips att vänta tills det torkat och sedan vika runt kanten :-)

  SvaraRadera
 8. Vilken fin blogg du har! Mitt första besök här men blev så inspirerad att jag lagt till dig till min lista så jag inte glömmer bort att titta in igen!
  Fin dag önskar jag dig,

  // Sandra

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...